Činčila kao kućni ljubimac

Činčile su glodari koji veoma rado držani kao kućni ljubimci. Imaju izuzetno mekano i krzno i baršunast rep. Imaju velike okrugle oči i velike uši koje funkcionišu i kao činčilin rashladni sistem. Po veličini su najsličnije morskim prasićima. Dostižu dužinu od 20 - 25cm, i sa još dodatnih 15cm repa. Najčešće su sive, ređe bež boje, sa krznom koje je tamnije sa gornje strane, a svetlije na stomaku.

Pitome činčile mogu da budu odlični ljubimci za odrasle i stariju decu koja razumeju da im je potreban nežan pristup. Činčile se lako uznemire ako u blizini njihovog životnog prostora ima buke i aktivnosti. Činčile su veoma netolerantne kada je u pitanju buka, zato im je potrebno obezbediti što tiši dom. Ovo ne znači da u kući treba da bude kao u biblioteci, ali izbegavajte dreku, glasno slušanje muzike, TV-a i ako pravite žurku zamolite komšiju da je pirčuva. Činčile su noćne životinje i najaktivnije su u zoru i u sumrak. Potrebno im je da provode vreme van kaveza, ali obratite pažnju zato što vole za žvaću po kući.

Ženke činčile su dominantne u odnosu na mužijake. Činčile su društvene životinje i vole da žive sa pripadnicima iste vrste. Prosečan životni cek činčile je 10 godina, ali nisu retki ni slučajevi da dožive i 20 godina kada imaju izuzetne uslove za život.