Afrički patuljasti jež

Ove male simpatične životinjice mnogi smatraju idealnim kućnim ljubimcima. Mali, ne preterano zahtevni, vrlo često budu izbor ljudi koji nemaju previše slobodnog vremena a žive u stanu.

 

Kako samo ime kaže, vodi poreklo iz Afrike ali živi i širom Azije i Evrope. U proseku živi do 9 godina, a dostiže do 17 cm i 500 gr težine. Spada u manje vrste ježeva, bodljice mu nisu tako ošte i krute tako da se uz malo pažnje možete igrati sa njim. Potrebno je naglasiti da su ove životinjice najaktivnije noću a danju uglavnom spavaju usled čega ih treba hraniti u večernjim časovima. Po prirodi su usamljenici, ljudsko društvo im nije apsolutno neophodno a duži period privikavanja na čoveka je pravilo. Tokom tok perioda ježić će se prvo umotati u bodljikavo klupko kada budete hteli da ga uzmete u ruku i upozoravajuće šištati ali vremenom će početi da se opušta i da njuška Vaše ruke dok ga držite.

 

Što se tiče smeštaja, treba ih držati u kavezu ili terarijumu koji mora imati dovoljno prostora za njegovo kretanje i igračke, ne manji od 60x60x35 cm. Dno treba obložiti debljim slojem piljevine jer vole da se ukopavaju a preporučljivo je da imaju neki kutak za skrivanje, malu kućicu ili plastičnu cev, kao i krug za trčanje. Nuždu obavljaju u piljevinu tako da je redovno održavanje kaveza obavezno. Afrički patuljasti ježevi ne vole društvo drugih ježeva i verovatno će se sukobiti ali tolerišu druge kućne ljubimce. Vole da istražuju tako da nakon perioda privikavanja na Vaše društvo možete da ih puštate u šetnjice u stanu. Temperatura u prostoru gde žive treba da bude u rasponu od 18 do 22 stepena, ukoliko temperatura bude niža od preporučene mogu pasti u zimski san.

 

Ishrana im je uglavnom bazirana na insektima. Vlasnici ponekada daju svojim ježićima hranu za mačke, granule i sosiće, a insekte dodaju kao suplement; ukoliko je to i Vaš izbor, neka mačja hrana koju mu dajete ne sadrži žitarice.  Takodje, vole da jedu i voće i povrće (jabuke, bobice, spanać, paradajz).

U kavez postavite dve posudice za hranu kako bi po želji mogao da uzima i vlažnu i suvu hranu, a neophodno je da uvek ima svežu vodu. Imajte u vidu da su ovi ježići skloni gojenju tako im se mora omogućiti fizička aktivnost.

 

Afrički patuljasti ježevi nisu bolešljivi. Relativno retko se javlja progresivna paraliza kao posledica genetskog oboljenja koje se može javiti u bilo kom životnom dobu. Potrebno je redovno održavati njihov smeštaj kako bi se sprečila oboljenja kože i respiratornih organa. Oči su im osetljive na iritacije i povrede pa ako primetite da ih trlja ili mu je očni kapak spušten obratite se Vašem veterinaru.

 

 

Dr vet. med. Mirjana Antonijević