Kako da odaberem mačku koja mi odgovara

 

Veliki poznavaoci i ljubitelji postavljaju veliko pitanje "da li je čovek ikada uspeo da pripitomi mačku?". Druženje čoveka i mačke ima dugu istoriju i veruje se da traje već 2000 godina.

Odabir kućnog ljubimca nije uvek jednostavna stvar. U narednim redovima ćemo na jednostavan način pokušati da vam pomognemo da dođete do zaključka koja mačka je najbolji izbor za vas i koji drugar će se najlakše uklopiti u vaš način života. Kod mačke je važno znati da ona nije ta koja će menjati svoj karakter :-)

Napravite listu pitanja i iskreno odgovorite na njih. što ste iskreniji, veća je verovatnoća da budete zadovoljni ljubimcem i da imate zadovoljnog drugara pored sebe.

1. da li želite da vaša mačka vreme provodi unutra, napolju ili i unutra i napolju?

2. da li ste dugo kod kuće ili mačka treba da ostaje sama duži period? Postoje mačke koje jako loše podnose samoću i potrebno im je da neko bude stalno u kući, ali postoje i one kojima društvo ne treba ili im to nije važno.

3. da li vaša mačka treba da živi sa još nekim ljubimcima. Ako da, da li je to druga mačka, pas ili i psi i mačke.

  1. kakvu mačku po temperamentu želim? Veoma energičnu, umereno energičnu, mačku koja voli da se igra ili povučenu. Važno je uskladiti vaša očekivanja sa karakterom mačke. Ako volite da se igrate, a uzmete mačku koja je mirna ili da volite dan da provodite tako što čitate knjigu ili gledate TV, a vaša mačka vam kao nestašno dete stalno traži pažnju od vas :-).

  2. Koju veličinu mačke želite? Veliku, malu ili srednju.

  3. Kakvu dlaku želite da ima vaša maca? Dugu, srednju, kratku ili da nema dlaku uopšte. Dugodlake mačke zahtevaju daleko više groominga od kratkodlakih da bi izgledale kako treba.

  4. Koliko glasnu mačku želite? Pojedine vrste mačaka su poznate po tome što vole glasnu komunikaciju

 

Kada date odgovor na sva ova pitanja, spremni ste da krenete da tražite vrstu mačke koja vam odgovara. Pojedinim vrstama ćemo se baviti u narednim tekstovima.