Maine coon mačka

 

Malo je mačaka koje mogu da se mere sa maine coon-om. Često se nazivaju i “psi mačijeg sveta” zbog svoje blage i mirne naravi. Poreklo vuku iz Sjedinjenih Američkih Država. Postoji više različitih gledišta o nastanku vrste. Neki čak veruju da je rasa nastala u državi mejn, odakle prvi deo imena “maine”, ukrštanjem mačke sa rakunom, odakle drugi deo imena “coon” ima takav rep i krzno. Jedno je sigurno, ova teorija nije tačna pošto ukrštanje mačke i rakuna nije moguće :-).

 

Maine coon je veoma prvržen i rado se igra sa ljudima koje je prihvatio kao porodicu, dok uglavnom ima rezervisan stav prema strancima. Vremenom taj stav se menja i Maine coon pokazuje svoju pravu – toplu narav svima. Čak se i najnepoverljiviji primerci posle određenog vremena opuste. Prema verovanju da su prvi primerci došli sa vikinzima preko Atlantika i ne čudi da je maine coon fasciniran vodom možda i zato što mu je krzno toliko gusto i odbija vodu tako da se ne natopi kao što se dešava kod drugih mačaka sa dugom dlakom.

 

Maine coon se svojim izgledom izdvaja od ostalih mačaka. Mnogi kažu da je to najveća mačka na svetu. Odrasli primerci se kreću između 7 i 9kg. Postoje podaci da su zabeleženi primerci od 18kg, ali to ipak prelazi standarde rase. Telo je veoma mišićavo, snažno i uzano tako da izgleda veoma elegantno. Ono zbog čega se još cene primerci ove vrste jeste njihovo gusto paperjasto krzno koje postaje sve bogatije kako se spušta ka repu.

 

Maine coon je idealan ljubimac za one koji žele najveću mačku na svetu koja ima miran, staložen karakter i odličan je prijatelj kada jednom prihvati ljude kao porodicu.