Loptice od dlaka kod mačaka

Sedite u fotelji, gledate omiljenu seriju ili film dok se Vaša maca izležava i prede na Vašem krilu. Vrlo često ova idilična scena bude prekinuta iznenadnim grčenjem mačke i izbacivanjem loptice od krzna. Ne, maca nije bolesna, nema razloga za zabrinutost, a evo i zašto.

Mace vrlo često ližu svoju dlaku. To je način da se oslobode otpale dlake i kako bi smanjile stres. Otpala dlaka se zadržava na hrapavom jeziku mačke i tako bude progutana, a najveća količina dlake se izbacuje sa izmetom. Ponekada se veća količina dlake, naročito tokom perioda linjanja zadržava u želucu i tako nastaju kuglice. U ovom slučaju one se uglavnom izbacuju povraćanjem. Dugodlake mace imaju izraženiji problem sa formiranjem ovakvih kuglica, kao i one koje zbog života u zatvorenom prostoru nemaju pristup travi kako bi unosom vlakana regulisale ovu pojavu.

Loptice od dlake koje ne budu izbačene povraćanjem ili izmetom mogu izazvati zatvor ili proliv kretanjem kroz digestivni trakt, a ponekada dolazi i do potpunog zaustavljanja izbacivanja sadržaja iz creva. Kako Vaša maca ne bi imala ovakav problem, pomozite joj redovnim četkanjem čime se uklanja otpala dlaka. Osim ovoga, neophodno je odabrati odgovarajuću hranu za macu.

Hrana obogaćena vlaknima je u ovom slučaju od velikog značaja jer stimuliše izbacivanje dlake kroz digestivni trakt kako se ona ne bi zadržavala. To je specijalna vrsta dijete i najčešće se naziva hairball hrana. Odličan suplement ovakvoj ishrani predstavljaju malt paste. Najčešće se na tržištu nalaze upakovane u tube, a svojim sadržajem ekstrakta slada, biljnih ulja, masti i vlakana potpomažu izbacivanje progutane dlake izmetom. Praksa primene malt pasti je pokazala da se mace vrlo često “opredele” za odredjenu marku i sa većom željom je jedu.

Kombinovanjem redovnog četkanja mace, prilagodjenom ishranom i primenom malt paste problem loptica od dlake se lako uklanja. Uz malo truda pomoći ćete joj da ovaj problem reguliše sa što manje napora.

 

Dr vet. med. Mirjana Antonijević