Zašto mace uriniraju po kući

 

Ako Vam se desilo, uprkos svom Vašem trudu da zadovoljite sve potrebe Vaše mace, da zatičete mokre fleke na zidovima, vratima, pa čak i posteljini, verovatno ste pomislili da se razbolela i da joj je potrebna pomoć veterinara. Ipak, vrlo je verovatno da ona tim putem saopštava da ima ozbiljan psihički problem.

U većini slučajeva radi se o tome da maca naprosto nije zadovoljna svojim toaletom - njegovom čistoćom, oblikom i lokacijom, ali je vrlo moguće da to nije razlog. Istraživanja su pokazala da nekih 30% slučajeva uriniranja van toaleta imaju drugačiji uzrok. U ovim slučajevima obično se radi o stresu ili problemu u komunikaciji.

Mačke su po prirodi nasledjenoj od predaka samotnjaci i veoma teritorijalne. U prirodi uglavnom izbegavaju kontakte sa drugim pripadnicima vrste. Svoje prisustvo i granice teritorije stavljaju do znanja ostalim mačkama uriniranjem. Zato, ako u svom domu imate više od jedne mace najverovatnije je da imaju problem u saživotu ili komunikaciji. Ako maca urinira po vertikalnim površinama a to čini manjim količinama urina koji ima veoma opor miris skoro je sigurno da saopštava dručim mačkama ali i vlasnicima da je uslovno rečeno “isprovocirana” i pod odredjenom dozom stresa. Takodje, ovo se dešava po pravilu kod nekastriranih mužjaka koji ulaze u konflikt sa “ bližnjima”,a kod maca oba pola je moguće da je razlog iritacije promena sredine, odnosno selidba.

Kako bi olakšali Vašoj maci, potrebno je malo zalaganja. Pre svega, ako imate više maca potrebno je da svaka ima svoj toalet koji se čisti barem jednom dnevno. Toalete je preporučljivo postaviti u delu doma gde nema previše kretanja, a moguće im je pristupiti iz barem dva razlilčita pravca. Vaše mace moraju da imaju svoj prostor za odmor u kome će se osećati prijatno i neće biti prinudjene da se bore sa “cimerima” kako bi ga upotrebljavale. Igrajte se sa Vašim macama koliko god to možete, taj vid interakcije će ih opustiti i smanjiće njihovu napetost. Dobra je ideja takodje i da mesta gde su mace urinirale tretirate nekim repelentom.

Vodite računa da će demontsriranje Vaše ljutnje na macu imati samo kontraefekte. Zato nemojte gurati njenu njuškicu u mesto gde je urinirala i nemojte vikati na nju ili je gadjati. Rešenje ovog problema traži malo truda i dosta strpljenja. Samo tim putem sačuvaćete čistoću Vašeg doma i miran i srećan život Vaše mace.

 

Dr vet. med. Mirjana Antonijević