Kako da naučim psa da vrši nuždu napolju?

Dolazak novog prijatelja u kuću donosi mnogo pozitivne energije i radosti, ali i obavezu i odgovornost premna istom.

Psi su u suštini čiste životinje i ne odgovara im prljavština i rado će se pridržavati pravila koja se odnose na higijenu. Jedno od najvažnjijih pravila jeste vršenje nužde napolju. Naš posao kao vlasnika jeste da ih naučimo tim pravilima, a da bi pas naučio da vrši nuždu van kuće potrebno je mnogo razumevanja, strpljenja i upornosti.

Prva stvar koju treba imati u vidu jeste da štenci, za razliku od odraslih pasa, nemaju razvijenu moć kontrolisanja nagona za mokrenje. To znači da čim osete potrebu oni se olakšaju. Ono što nama može da olakša posao jeste da budemo svesni ove činjenice i da se ponašamo u skladu sa njom. Ne možemo od šteneta očekivati da se suzdržava, čak i ako zna šta treba da uradi, ali možemo da pokrijemo periode kada je najveća verovatnoća da će štene imati potrebu za toaletom. Štenci obično obavljaju nuždu kada se probude i nakon obroka i pijenja vode. To je pravo vreme za šetnju ili ako još niste krenuli sa izlascima napolje, za stavljanje šteneta na prostirku. Čak i ako ste krenuli napolje poželjno je da štene ima dostupnu prostirku tokom celog dana.

Kako biste navikli štene da pri svakom vršenju nužde koristi isti prostor, možete prisloniti iskorišćenu prostirku na čistu tek toliko da ostavi miris ili možete koristiti neki od preparata u vidu spreja ili kapi za privlačenje štenaca. Štene će ubrzo prepoznati miris koji ga asocira i brzo naučiti da nuždu obavlja uvek na istom mestu u kući.

 

Kada ovavite sve vakcine i krenete napolje, potrebno je da krenete sa procesom eliminisanja pelene. Pelenu pomerite koliko ste god u mogućnosti u blizinu ulaznih vrata i kada vidite da pas ide na nju, brzo krenite napolje. Ovo u praksu ponavljajte dok ne ustanovite da je pas povezao stvari i da možete da sklonite prostirku. Ukoliko štene izvodite u šetnju i tom prilikom želite da izvrši nuždu, potrebno je da ga svaki put odvedite do istog mesta i podstaknite nekom naredbom kao što je "budi brz" ili "požuri". Mnogo će značiti ukoliko ga pohvalite kada obavi nuždu na željenom mestu. Nikada ga ne kažnjavajte ukoliko je imao "nezgodu" na podu u stanu i nemojte mu gurati nos u nered, jer će to doprineti tome da počne da vas se plaši. Ukoliko ga vidite da obavlja nuždu u kući na mestu gde nema prostirke za nuždu, zapovednim glasom mu recite "ne", a zatim ga premestite na mesto predviđeno za to. Sa štencima je potrebno često postupati kao i sa decom. Prvo se radi ono što mora da se uradi, a posle toga može zabava. To znači da igra sa psom u šetnji treba da počne tek nakon što obavi nuždu.

 

Ako se „nezgoda“ već i dogodi u stanu ili kući, potrebno je to mesto detaljno očistiti neagresivnim dezinfekcionim sredstvom koje uklanja neprijatne mirise da to mesto ne bi ponovo privuklo vaše štene.

 

Srećno i želimo vam puno lepih trenutaka sa vašim novim drugarom.