Da li da hranim psa ostacima od ručka

U narednim redovima ćemo se pozabaviti jednom aktuelnom temom, a to je hranjenje psa ostacima od ručka.

Svima nam je dobro poznat osećaj kada je porodica na okupu i druži se uz nedeljni ručak. Nema ništa lepše od toga. Deke i  bake pričaju priče, kako je nekada sve bilo bolje i lepše, mama užurbano iznosi sve što je spremila, tata je umoran od naporne nedelje na poslu, deca jedva čekaju da prođe supa i meso pa da se bace na slatkiše. Svako ima neke svoje misli.

Ima još neko ko iz svog ugla gleda na ovaj događaj. Stalno razmišlja da li će ujka pojesti celo parče mesa, ili će ostati neki komadić i za njega? Da li će se neko od dece već pobrinuti da dobije nešto slatko ili će nekome "ispasti" komad hrane na pod? Zvuči poznato? Neki ljubimci skaču na sto, neki tužno sede u uglu, ali svi isto misle: zašto i ja ne mogu da jedem sa njima? Kako i ne bi, u pitanju je ipak punopravni član porodice. šta raditi u ovakvim situacijama i da li psima treba davati  našu hranu?

Organizam pasa nije prilagođen začinima kojima ljudska hrana obiluje. Ono što nama čini hranu ukusnom, za pse je nezdravo. šečer i so imaju daleko veće posledice po zdravlje vašeg ljubimca nego što je to slučaj sa ljudima. Luk, beli luk, kvasac, kafa, grožđe, masno meso, samo su neki od sastojaka koji su nezdravi za psa. Najviše su ugroženi jetra, bubrezi i probavni trakt.

Sluzokoža creva psa nije prilagođena čestim promenama hrane, tako da i ako uspete da izbegnete sve sastojke koji su štetni za psa, nećete mu učiniti uslugu dajući mu hranu sa stola na koju nije navikao jer postoji verovatnoća da nagla promena u ishrani izazove stomačne tegobe i dijareju.

Imajte takođe u vidu da su kvalitetne granule za pse izbalansirane tako da vaš ljubimac dobije sve potrebne hranljive sastojke i to u pravom odnosu za pravilan razvoj i zdravlje. Kada se pas hrani ostacima, ne možete biti sigurni da je dobio sve što mu je potrebno.

Znajući sve ovo, preporuka je da pse uvek hranite kvalitetnom izbalansiranom hranom za pse. Na taj način povećavate šanse za dug i zdrav život vašeg ljubimca.  Odolite tim velikim tužnim očima punim iščekivanja bez griže savesti i budite sigurni da mu na taj način činite najveću uslugu.