Pravilno nanošenje spot-on ampula

 

Spot-on ampule su vid zaštite od spoljašnjih parazita u vidu kapi. Ampule su dosta učinkovite, a njihovo korišćenje je veoma jednostavno. Mada se ponekad desi da uputstvo za korišćenje nije dovoljno jasno ili ga ne pročitamo dovoljno detaljno pa smo u dilemi kako se pravilno nanose.

Na šta treba obratiti pažnju?

Treba obratiti pažnju na propisanu dozu spot-on ampule, jer postoje različite zapremine ampula u zavisnosti od kilaže ljubimca. Većina ampula pruža zaštitu oko mesec dana. Vlasnici ponekad čine grešku i aplikuju slabije sredstvo od propisanog da ne bi naškodili ljubimcu. Kada se aplikuje manja doza od propisane (subdoziranje) paraziti preživljavaju. Takođe nije poželjno jednu ampulu veće zapremine deliti na dva manja ljubimca, jer ne možemo biti sigurni da u te dve polovine imamo identične količine aktivne supstance. Na taj način rizikujemo da nam ljubimac ostane nezaštićen.

Pravilno nanošenje ampule je ključno za adekvatnu zaštitu. Sadržaj ampule treba aplikovati direktno na kožu ljubimca, pa je neophodno razmaknuti dlaku na mestu aplikacije i pažljivo istisnuti sadržaj. Kod manjih pasa to može biti na jednom mestu između lopatica, dok se kod većih pasa može raspodeliti na više mesta duž kičme. Kod mačaka je najpoželjnije aplikovati što bliže bazi glave.

Takođe je važno obratiti pažnju i da se ljubimci ne kupaju 24-48h pre i posle aplikovanja ampule, u zavisnosti od proizvoljača. Pridržavanjem ovih nekoliko pravila obezbedićete Vašem ljubimcu adekvatnu zaštitu, a Vi ćete takođe moći da bezbrižno uživate u prirodi.

Savet: Ako nemate iskustva sa izborom sredstva ili imate bilo kakve nedoumice posavetujte se sa Vašim veterinarom.

 

Dr vet. med. Mirjana Antonijević