Da li je potrebno šišati psa preko leta

 

DA LI JE POTREBNO ŠIŠATI PSA PREKO LETA

 

Stiglo je leto, sa njim i vrućine i visoke temperature tako da često možemo čuti od vlasnika pasa da su u dilemi da li psa treba da odvedu na šišanje kako bi lakše podneo vruće leto. Odgovor na ovu dilemu nije jednostavan i dosta zavisi od same rase psa. Na ovo je potrebno obratiti pažnju jer u suprotnom se može dogoditi da poremetite prirodnu termoregulaciju vašeg psa. Psima krzno služi kao termoizolator, štiti ih od štetnog UV zračenja i odlično im služi tokom zime ali može imati suprotan efekat leti jer će zadržavati telesnu temperaturu, dakle teže će se rashladjivati.

 

KOJIM RASAMA JE POTREBNO ŠIŠANJE

 

Rase kojima je neophodno letnje šišanje su one sa gustim krznom (npr. šarplaninac, haski, bernandinac). Rasama sa krznom srednje dužine (pudla, retriver, labrador, jorkširski terijer) letnje šišanje bi takodje prijalo ali nije neophodno. Psima sa kratkom dlakom šišanje nije potrebno (bokseri, bostonski terijer i sl).

 

KOLIKO KRATKO OŠIŠATI PSA

 

Nije poželjno potpuno ošišati psa jer krzno ima svoju ulogu a njegovo potpuno uklanjanje može dovesti do zdravstvenih problema. Šišanje pasa sa veoma gustim krznom može pomoći u njihovom rashladjivanju, takodje može smanjiti linjanje kod pasa sa poddlakom.  Letnje šišanje pasa sa poddlakom kao što su haskiji i retriveri treba izvesti tako da se poddlaka ne skraćuje.

 

TRIMOVANJE

 

Trimovanjem se uglavnom izbacuje mrtva dlaka i to je metoda kojom se postiže kompromis izmedju zaštite od spoljašjih uticaja i termoizolacije psa. Na taj način ostaje dovoljno žive poddlake koja služi kao izolator.

 

SAVET

 

Krzno štiti psa i zimi i leti tako da bi bilo poželjno da se u odredjenom trenutku konsultujete sa grumerom oko dužine dlake.

 

 

 

Dr vet.med. Mirjana Antonijević