Zašto štenci grickaju stvari

Odlučili ste se da nabavite kucu koja je tek zakoračila u život. Pogled na štene koje tumara po Vašem domu navikavajući se na ukućane i novu sredinu izvlači divno osećanje. Uskoro ,medjutim, kao po pravilu mališan počinje da gricka stvari i nameštaj. Uz strpljenje i metodičnost, kroz ovaj period koji uobičajeno traje do sedmog meseca života proći ćete bez većih problema. To je period kada štenci menjaju mlečne zube za stalne i veoma je nelagodan za njih. Ako ste kroz ovu fazu zajedno prošli uz razumevanje i pažnju steći ćete četvoronožnog prijatelja za ceo život.
Pre svega, treba da budete načisto sa tim da je to ponašanje sasvim normalno u tom periodu razvoja naše kuce. Takodje u tom uzrastu i dalje je prisutna navika interakcije sa mamom i bližnjima ujedanjem koje poistovećuju sa pozivom na igru i druženje. Naravno, štenci ujedanjem i grickanjem iskazuju i svoje emocije - ljutnju, frustaciju ili osećaj da su ugroženi. Naravno, ne treba zaboraviti da su njihovi zubići ono što su našem detetu ruke; grickanjem se istražuje svet i uči o njemu.
Sada kada nam je jasno da naše štene ne radi ništa što treba da nas zabrine, treba razmotriti koje korake treba preduzeti da njegovo istraživanje, igra i učenje ne prave štetu. Štenetu treba omogućiti više različitih igračkica za grickanje kojima će se “zanimati” u toku dana kako bi ostavili na miru papuče ili nogu kuhinjskog stola. Ukućani moraju imati strpljenja u ophodjenju sa štenetom kako bi malo stvorenje prošlo kroz ovaj period sa što manje obostrane frustracije. Vodite računa o tačnosti davanja njegovih obroka, omogućite mu da se što više igra kako bi utrošilo energiju i odmara bez uznemiravanja.
Nikako na njega ne treba vikati ili ga kažnjavati, time ne postižete ništa osim da se štene udalji od Vas kao potencijalne pretnje,a navika da gricka stvari će ostati. Nemojte ga nikako gurkati, štipkati ili se preterano grubo i agresivno igrati sa njim jer ćete ga razjariti, a onda je moguće da će pokušati da gricne i Vaše prste.
Dr vet. med. Mirjana Antonijević.