Nega psećih šapica tokom zime

 

Dolazi vreme kada kiša ustupa mesto snegu. Zima je pred vratima a sa njom dolaze i hladnoća, sneg po ulicama, led, talog soli koju putari koriste kako bi na ulicama i trotoarima bilo što manje leda. Vaš kuca i dalje mora da se šeta, trči, igra na otvorenom a zimsko okruženje, iako na oko idilično, ne prija njegovim šapicama. Evo na šta treba obratiti pažnju.

Pre svega, kuce treba utopliti oblačenjem toplih kaputića i zimskih odelaca, što je naročito bitno kod kratkodlakih pasa i kuca-seniora. Ovo će im omogućiti da duže vremena provedu napolju ali treba očekivati da zbog češćih promena temperaturnog okruženja dolazi do svraba i ljuštenja kože a to je naročito primetno na jastučićima šapica. Iritaciji ne doprinose samo česte temperaturne promene, soli i hemikalije imaju i veći uticaj na šapice pa ih u ovom periodu treba češće brisati mokrim peškirom i skraćivati dlaku izmedju prstiju gde se soli i led najviše zadržavaju. Treba napomenuti i da postoje zaštitni balzami za šapice čijim nanošenjem se formira sloj koji sprečava isušivanje kože jastučića usled hladnoće. Savetujemo da se ne nanosi previše balzama jer to kožu čini previše mekanom i podložnom na povrede, a da njegov miris bude manjeg intenziteta i neutralan kako ih ne bi podsticao na lizanje šapa. Ako nemate zaštitni balzam, vazelin predstavlja adekvatnu zamenu.

Po povratku u toplinu doma neophodno je oprati šapice našeg kuce toplom vodom čime se pojačava cirkulacija krvi u prstima i nogama i uklanjaju ostaci leda i soli koje nismo uspeli da uklonim peškirom tokom šetnje.

Najefikasniju, meru zaštite predstavlja obuća za pse koja treba da bude vodootporna. Cipelice su se u praksi odlično pokazale, a u kombinaciji sa čarapicama kuca je kompletno zaštićena od hladnoće, vlage i drugih iritacija. Ovo rešenje jeste nešto skuplje ali na duge staze rešava ovaj problem. Naravno, ako Vaš ljubimac “odbija saradnju” prilikom obuvanja i teško hoda u obući, nemojte ga prisiljavati. Samo se pridržavajte zaštitnih mera i održavanja šapica na adekvatan način i prepustite se druženju sa Vašim kucom u snežnoj idili.

 

Dr vet. med. Mirjana Antonijević1