KUĆNI LJUBIMCI I NOVOGODIŠNJA JELKA

Okićena novogodišnja jelka u Vašem domu, praznično raspoloženje okupljene porodice i veselo trčkaranje Vašeg ljubimca u ovakvom ambijentu predstavljaju idiličan prizor koji isti taj ljubimac vrlo lako može da pokvari ukoliko se preterano zainteresuje za tu istu jelku. Okačeni ukrasi koji se ljuljalju sa jelke, lampice i raznorazne vrpce i trake deluju opčinjujuće na naše kuce i mace tako da iz čiste radoznalosti i želje za igrom mogu da načine priličnu štetu prazničnoj dekoraciji. Evo par saveta u pogledu prevencije ovih neželjenih dogadjaja.

Prilikom kupovine dekorativnih lampica i svetiljki imajte u vidu da kablovi budu deblji. Naši ljubimci obožavaju da grickaju nepoznate stvari, a ovim putem mogu da zadobiju opekotine. Viseće dekoracije postaviti na više grane jelkice. Njihovo ljuljanje momentalno budi predatorske instikte, naročito kod mačaka, a pokušaj “lova” na ovaj ukras vrlo lako može da se završi oborenom jelkom i polomljenim ukrasima. Takodje, treba imatu u vidu da vrh jelke predstavlja u očima mace odličnu osmatračnicu, skoro sigurno će pokušati da se popne što bliže vrhu ako pored jelke postoji bilo šta što može da joj olakša penjanje. Uklonite lako pokretne delove nameštaja koje može da iskoristi u ovom smislu ili premestite jelku dalje od njih.

Običaj grickanja novogodišnjih ukrasa može da ima za posledicu i gutanje parčadi istih tako da treba voditi računa o materijalu od kog su napravljeni. Ukoliko je moguće odaberite papirne dekorativne vrpce, one neće izazvati smetnje u probavnom sistemu ljubimca. Naravno, možete uzeti i par većih šišarki, naprskati ih jabukovim sirćetom u staviti u podnožje jelke, ovaj prirodni repelent će macu držati na odstojanju. Isti rezultat postiže se postavljanjem ljuski citričnih voća poput limuna i pomorandže.

 

Dr vet. med. Mirjana Antonijević