Praznična trpeza i Vaš ljubimac

 

 

Novogodišnje i božićne praznike ne čine samo ukrašen dom, okićena jelka i dečji osmesi dok otvaraju paketiće i poklone već i okupljane uz bogatu trpezu. Kao što lekari upozoravaju da tokom tih dana ne preteramo sa hranom i pićem i veterinari bi trebalo da upozore vlasnike kućnih ljubimaca na neželjene posledice davanja ostataka praznične trpeze svojim mezimcima.

Iako možda deluje surovo i sebično prema Vašem kuci ili maci, u većini slučajeva nije preporučljivo davati im ispod stola hranu iz Vašeg tanjira tako da zamolite ukućane i goste da to ne čine. Kulinarske veštine i poslastice kojima se domaćica može pohvaliti tokom ovih praznika mogu izazvati ozbiljne zdrastvene probleme kod pasa i mačaka, a neke namirnice mogu biti i toksične.

U redu je kuci ili maci dati koji komadić  mesa iz specijaliteta koji sadrži minimalne količine začina ali im nikako ne treba dati posoljeno sirovo svinjsko meso spremno za pečenje. Ukoliko jelo pored mesa sadrži i veće količine bilo koje vrste luka, vodite računa da ga Vaš ljubimac unese u što je moguće manjoj meri jer u većim količinama može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Podsećamo da kucama nikako ne treba davati kosti.

Ako domaćica peče hleb ili kolač, vodite računa da sirovo testo apsolutno bude van domašaja Vašeg ljubimca jer njegova konzumacija može kucu ili macu dovesti u veliku opasnost. Pojedeno sirovo testo doslovno raste u stomaku životinje pod uticajem njene telesne temperature što može dovesti do povraćanja, nadimanja, jakih bolova u stomaku, a neretko je neophodna i hirurška intervencija. Nesvareni sadržaj laktoze u mleku kao namirnici takodje može dovesti do nadimanja.

Što se tiče slatkiša koji se podrazumevaju na prazničnoj trpezi, potreban je veliki oprez. Čokoladu i grožđe u bilo kom obliku nikako ne davati Vašem kuci ili maci, a treba imati na umu da zasladjivači za torte i kolače svojim sadržajem ksilitola mogu ljubimca dovesti u veoma veliku opasnost.

Tokom praznika je poželjno kantu za otpatke premestiti na neko sigurno mesto u Vašem domu jer miris ostataka hrane sa Vašeg stola u njoj može biti neodoljiv kućnom ljubimcu. Uz Vašu pažnju i odgovornu ishranu ljubimca tokom praznika, uživaćete u tim divnim danima bez mogućnosti da idilu prekine neželjen odlazak veterinaru. Srećni praznici.

 

Dr vet. med. Mirjana Antonijević