Kakva je hrana bez žitarica? Zašto je dobra za mog psa?

Kao i u svim drugim industrijama, istraživanja u oblasti ishrane kućnih ljubimaca konstantno idu napred i tržište nudi sve više kvalitetnih opcija za ishranu pasa. U svetu, a sve više i kod nas trend je da se ljudi sve više odlučuju da svoje ljubimce hrane hranom bez žitarica.

Kroz detaljna ispitivanja fizioloških potreba pasa nastala je hrana bez žitarica. Psi su mesojedi i najbliži živi rođak im je vuk. Kada pričamo o ishrani vuka, teško možemo da ga zamislimo da se zaleti u polje kukuruza ili pšenice i da ima bogat i ukusan obrok :-). O vuku uvek slušamo kako je pravio štetu tako što je jeo ovce i ostale domaće životinje. Kao i vuk, naš ljubimac je mesojed. To znači da mu je u ishrani najviše potrebno meso. Psi imaju kratak digestivni trakt i imaju 1000 puta manje korisnih bakterija koje razlažu hranu. Zbog toga imaju mnogo manje vremena od svaštojeda ili biljojeda da iz unete hrane izvuku hranljive sastojke. Zato je važno da unose hranu koja se brzo razlaže i daje im neophodnu energiju.

Pored toga što ih nerado jedu, psi žitarice ne mogu da iskoriste. Žitarice su bogate ugljenim hidratima koji imaju visok glikemijski indeks, što znači da brzo podižu nivo šećera u krvi. U ovakvim uslovima pankreas ubrzano radi i luči insulin kako bi nivo šećera vratio na optimalnu vrednost. Zbog brzine podizanja šećera i ubrzanog rada pankreasa šećer pada ispod optimalne vrednosti, što dovodi do malaksalosti, umora i pospanosti. Jedini način da se šećer vrati na optimalnu vrednost je da se hrana ponovo unese u organizam. Ovako nešto ste mogli da osetite i na svojoj koži ako ste jeli testenine ili neko jelo sa mnogo ugljenih hidrata kako ste posle dva sata gladni, iako ste se najeli. Ovako nešto se neće desiti ako pojedemo kvalitetno meso. Meso samo po sebi ima nizak glikemijski indeks i daleko je bolje za održavanje balansa u organizmu. 

Pored toga što ne mogu da ih iskoriste, u pojedinim slučajevima psi mogu da budu i alergični na određene vrste žitarica. Kada pas jede hranu sa visokim procentom žitarica opterećuje pankreas, što dovodi do povećanja rizika od pojave dijabetesa.

Ako se u ishranu pasa uključuje hrana sa žitaricama, potrebno je birati hranu koja u sastavu ima žitarice sa niskim glikemijskim indeksom kao što su spelta ili ovas.