Kako da odaberem pticu kao ljubimca

Koliko nam se samo puta desilo da donesemo nepromišljenu odluku i da kupimo nešto što nam se na oko dopada, a čime kasnije nismo zadovoljni? Nažalost to se dešava ponekad i sa kućnim ljubimcima. Ako volite ptice i dopada vam se kako izgledaju, kako pevaju i kako se ponašaju, ne planirate sa ljubimcem da idete u šetnje ili na izložbe, onda ste na pravom putu da uzmete ljubimca koji će vam odgovarati. Da bi bili 100% sigurni da ćete biti zadovoljni potrebno je pre nabavke ptice odvojiti malo vremena i postaviti sebi nekoliko pitanja. Ako iskreno odgovorite, izbor ptice će biti veoma lak, a kasnije druženje pravo uživanje.

Prvo pitanje je koju veličinu ptice želite. Postoji pravilo, što je veća ptica, veća je i obaveza, naročito ako uzmemo u obzir da pojedine vrste papagaja žive i preko 100 godina. Velike ptice mogu biti sjajni ljubimci, ali su često glasnije, zahtevnije i prave više nereda od manjih ptica. Zato je preporuka da novi ili manje iskusni vlasnici krenu sa manjim ili srednjim pticama.

Veličina ptice je prva stavka koja određuje na koji način ćete brinuti o vašem ljubimcu u smislu dresure, potrebe smeštaja i interakcije. Pre kupovine potrebno je biti realan o svojim mogućnostima kako iz finansijskog ugla, tako i iz ugla posvećenosti.

Drugo pitanje koje se postavlja jeste ponašanje i temperament ptice. Da li želite pticu koja će rado izlaziti iz kaveza i družiti se sa vama ili volite ljubimca koji voli da ga gledaju, ali ne i da ga dodiruju. Način na koji će se ptica ophoditi prema vama je usko povezan sa tim koliko ste iskusni i kako tretirate pticu, kao i generalno uslovi života ptice. Imajući ovo na umu, važno je da imamo u vidu da različite vrste ptica imaju različite šablone ponašanja. Afrički sivi papagaj će se svakako ponašati drugačije od kanarinca. Ako ste odlučili da želite pticu, preporučujemo da dobro proučite ponašanje i potrebe vrsta koje vam se dopadaju i uporedite sa vašim životnim stilom i navikama.

Treća važna stvar je ishrana i održavanje. Pojedine vrste zahtevaju posebnu ishranu ili neki drugi vid specijalnog održavanja. Loriji su, na primer, veoma lepe ptice srednje veličine kojima se dive šrom sveta zbog izuzetno atraktivnog izgleda, ali malo njih zna da imaju veoma osetljiv digestivni trakt koji zahteva da budu hranjeni polenom, nektarom i voćem. Ovakva ishrana prouzrokuje tečnu stolicu i potrebno je daleko više čišćenja kaveza u odnosu na druge vrste. Postoji nebrojeno razloga zašto je dobro imati pticu kao ljubimca, ovakvi i slični primeri su razlog zašto je važno da se budući vlasnici dobro upoznaju sa svojom omiljenom vrstom kako bi bili srećni i imali srećnog i zadovoljnog ljubimca

Sledeće pitanje su finansije. Držanje ptice može biti veoma skupo i najviše zavisi od toga za koju vrstu ptice se odlučite. Velike ptice kao što su Cacadou ili Ara mogu da koštaju i nekoliko hiljada evra u nabavci. Ovakve ptice zahtevaju velike i kvalitetne kaveze i opremu što dodatno podiže cenu držanja. Ovo ne znači da manje ptice nemaju potrebe za kvalitetnim kavezima, igračkama i hranom. Pojedine ptice žive veoma dugo i treba imati u vidu da im je potrebna konstantna nega, pažnja, ljubav i hrana, kao i povremena veterinarska nega. Sve ovo stvara finansijsku obavezu vlasniku. Dobro razmotrite ove faktore prilikom uzimanja ptice da ne dođete u situaciju da imate ljubimca kojeg ne možete da priuštite. Pored nabrojanog, papagajima je potrebno da imaju bogat izbor igračaka kako bi bili srećni i zadovoljni, a možete i razmišljati o literaturi koja će vam pomoći da pravilno gajite pticu.

Sledeća stavka je posvećenost. Pojedine vrste ptica zahtevaju aktivnosti na dnevnom nivou, izlaženje iz kaveza i interakciju sa vlasnikom. Postavite sebi pitanje da li imate želju i vremena da izdvojite dva – tri sata dnevno da se igrate sa svojim papagajem i da nadgledate njegove aktivnosti van kaveza? Ako ne, zebice ili kanarinci bi mogli da budu prava vrsta za vas. Treba da razmotrite koliko je vremena potrebno da posvetite vašoj ptici dnevno da bi bila srećna i zdrava, da vidite koliko imate slobodnog vremena na raspolaganju i razmislite da li to slobodno vreme želite da provedete u druženju sa vašom pticom. Potrebno je i da računate na to da je potrebno određeno vreme za čišćenje kaveza i prostora gde ptica boravi. Potrebno je svakodnevno održavati kavez, igračke i posudice za vodu, a potrebno je voditi računa i o ličnoj higijeni ptice i obezbediti im dovoljno sunca svaki dan da bi imale zdravu životnu sredinu. Za one koji odaberu pticu spram svojih potreba, druženje može biti veoma lepo i na obostrano zadovoljstvo vlasnika i ljubimca. Malo istraživanja i pažljiv odabir može mnogo da promeni u odnosu sa vašim ljubimcem. Naš savet je da ptica ne bude plod impulsivne kupovine i da ne popuštate koliko god deca insistirala nego da razumno napravite izbor. Ptica nije igračka na baterije nego živo biće koje ima svoje potrebe, navike i emocije. Najbolje je da gajite pticu oko čijeg uzgoja i životnih potreba možete detaljno da se informišete kako bi imali dobrog i zadovoljnog ljubimca.