Tigrice kao kućni ljubimci

Tigrice spadaju u najmanje i najpopularnije papagaje koji se drže kao kućni ljubimci. Ove male razigrane, brbljive “čigrice” su izrazito pitome i druželjubive, nisu preterano zahtevne za čuvanje u kućnim uslovima i ne opterećuju Vaš budžet.

 

Tigrice potiču iz Australije gde i danas u velikim jatima nastanjuju delove divljine obrasle gustom vegetacijom. Naše pitome tigrice su usled decenija ljudskog uticaja nešto veće od svojih divljih rodjaka. Od sredine 19-og veka kada su prvi primerci preneti u Evropu izdvojile su se dve osnovne podvrste tigrica - američka i engleska.

 

Odluci da nabavite tigricu i čuvate je u vašem domu mora da prethodi razmatranje nekoliko faktora - da li neko od ukućana ima alergiju na perje i prašinu, da li već imate psa ili macu koji će agresivno reagovati na prisustvo male ptičice u njihovoj blizini kao i da li će povremeno kreštanje tigrice izazvati lošu reakciju komšija ako živite u zgradi. Takodje, osetljivost tigrica na gušavost usled nedostatka joda kao i izrastanje tumora ako njihova ishrana ne sadrži dovoljno voća i povrća mogu dovesti do troškova lečenja.

 

 Ove male ptičice su izrazito nežne i poslušne, lako se pripitomljavaju što je još izrazitije ukoliko su mlade. Usled svoje živahnosti potreban im je kavez u kome ima dovoljno prostora da protegnu krila, izvedu kraći “let”, spavaju, hrane se i uživaju u svojim igračkicama kojih ne treba da bude previše. Ljuljaškica, ogledalce i sipina kost za oštrenje kljunića su im potrebne u kavezu koji je najbolje postaviti tamo gde ukućani najviše borave kako se tigrica ne bi osećala usamljeno. Kavez ne sme biti postavljen na vetrovitom mestu ili direktno izložen suncu i intenzivnoj temperaturi. Poželjno je pre odlaska na spavanje kavez sa našom tigricom prekriti platnom koje sprečava prodor svetlosti ali propušta vazduh.

 

Par tigrica u kavezu je odlično rešenje za njihovu socijalizaciju ali ovo ume da dovede do njihovo udaljenja od vlasnika kao i do smanenja mogućnost da “nauče da govore” - ponavljaju nekoliko fraza koje često čuju od nas kao i zvukove u prostoru u kome žive (škripanje vrata ili prozora, krckanje parketa i sl.). Naravno, kavez je potrebno redovno čistiti od izmeta, ostataka hrane i otpalog perja.

 

Ne sme se zaboraviti da se nakon perioda prilagodjavanja na novi ambijent tigrici omogući let u našem stanu, naravno uz zatvorene prozore i terasna vrata. Podrazumeva se da će tokom svog boravka van kaveza verovatno napraviti malo nereda - vršiti nuždu po nameštaju, ljušte tapete i kljucaju cveće ali moramo shvatiti da su to razigrana inteligentna bića koja vole da istražuju i igraju se.

 

Dr vet.med. Mirjana Antonijević