Kakadu

Verovatno ste videli puno video snimaka na internetu sa kakaduima u glavnoj ulozi i smejali se njihovoj često komičnoj interakciji sa ljudima. Ovi ljupki pernati ljubimci su ipak zahtevniji od tigrica na primer, trebalo bi obratiti pažnju na neke njihove osobenosti.

Postoji mnogo podvrsta kakadua, preko 20 u stvari i potiču sa područja Australije, Indonezije i ostrva bliskim ovim regijama, kao što su Solomonova i Nova Gvineja. Rastom se klasifikuju u srednje do velikih ptica, sa karakteristično “ćubicom”i prašnjavo belim perjem.

Što se tiče neophodnih uslova smeštaja, kakaduu je potreban čvrst i otporan kavez jer je kakadu veoma živahan i lako bi mogao da uništi loše napravljen kavez. Žvakalice i igračke koje su “potrošan materijal” su mu konstantno potrebne usled ovakvog karaktera i neophodno ih je zameniti odmah nakon što ih Vaš ljubimac iskljuca ili pokida.

Hrana za kakadua se lako nalazi u pet šopovima i preporučljivo je kombinovati je sa žitaricama i semenkama. Kao i svaka tropska ptičica voli voće i toplo se preporučuje da uvek ima pristup svežem voću i povrću koje bi u njegovom dnevnom sledovanju trebalo da zauzima četvrtinu.

Ono na šta je potencijalnom vlasniku potrebno da obrati pažnju je to da je kakadu dosta zahtevan u pogledu socijalizacije i vlasnik mora da postavi neke granice po njegovom smeštanju u dom. Mnogi vlasnici kakadua kažu da je imati tu pticu u kući isto i kao imati razmaženog dvogodišnjaka koji galami kad god se oseti zapostavljenim. Kakadui su veoma socijalizovane ptice, traže pažnju, a usled svoje izražene inteligencije često manipulišu vlasnikom i ukućanima pa će često kreštati insistirajući na pažnji. Vaspitavanje je imperativ.

Kakadui nisu preterano bolešljivi, mogu imati masnu jetru i gojaznost kao posledicu neprilagodjene ishrane bogate mastima. Ukoliko primetite da čupa perje, moguće je da se radi o psitacin kljunu i perju, a postoji i verovatnoća da je ljubimac depresivan ili se oseća nesigurno što je često posledica neodgovarajućeg načina komunikacije ukućana sa pticom. U svakom slučaju, ako primetite ovu pojavu ili da je apatičan, gubi apetit, ima promene na izmetu, a oči su mu suzne, obratite se Vašem veterinaru što pre.

 

Dr vet. med. Mirjana Antonijević