Novi akvarijum - Šta vam je sve potrebno?

Želite da ulepšate svoj dom ili poslovni prostor sa novim akvarijumom, a do sada niste imali iskustva sa držanjem ribica? U narednim redovima ćemo u osnovnim crtama objasniti početnicima u akvaristici šta je potrebno da bi se formirao akvarijum koji će biti ukras željenog prostora.

Jedan akvarijum čine sledeći elementi:

 • sam akvarijum
 • sistem za filtraciju vode
 • sistem za aeraciju vode
 • grejač
 • rasveta
 • podloga
 • dekoracije

Akvarijum može biti različitih dimenzija i oblika. Najčešči oblici akvarijuma su: pravougaoni, sa više uglova i sa zakrivljenim prednjim staklom. Akvarijumi mogu imati jedan poklopac ili dva poklopca ili u ređim slučajevima mogu biti bez poklopca (što nije preporučljivo kako zbog mogućnosti da strana tela upadnu u akvarijum, tako i zbog mogućnosti da ribice iskoče iz njega i uginu). Akvarijum može imati u sebi odvojen deo za sistem filtracije (više o tome u narednim redovima). Akvarijum treba odabrati u skladu sa prostorom, ali treba imati na umu da su veći, plići akvarijumi daleko lakši za održavanje od visokih i uskih akvarijuma.

Sistem za filtraciju vode je najsloženiji deo akvarijuma. Da bi ribice mogle da žive u ograničenom prostoru, neophodno je obezbediti kako mehaničku, tako i biološku filtraciju vode. Postoje razne vrste filtera za vodu. Ovde ćemo navesti nekoliko najčešćih vrsta filtera za hobi akvarijume.

 • Sunđer filter je vrlo jednostavan filter pogodan za male akvarijume. Povezuje se sa vazdušnom pumpom, pa u isto vreme služi i kao sistem za aeraciju vode.
 • Korner filter je sličan sunđer filteru, samo što pored sunđera ima prostora i za bio materijal. Takođe se povezuje sa vazdušnom pumpom.
 • Filter pumpa je potapajuća pumpa koja ima sunđer na usisnom delu i vodu izbacuje kroz mali otvor na vrhu pumpe na koji se mogu povezati razni nastavci. Pomoću nastavaka, ova pumpa može i da ubacuje vazduh i na taj način služi i kao sistem za aeraciju vode.
 • Viseći filter se kači na ivicu akvarijuma sa spoljne strane tako da jedna cev ulazi u akvarijum i vuče vodu koja prolazi kroz filtracionu masu i u malom slapu se vraća u akvarijum. Ova vrsta filtera, pored sunđera, često sadrži i materijal za biološku filtraciju i aktivni ugalj.
 • Kanister filter je filter koji se crevima povezuje sa akvarijumom. Stoji pored ili ispod akvarijuma i u njemu se, pored pumpe, nalaze pregrade u koje se stavlja filtracioni materijal, kako mehanički, tako i biološki. Izuzetno je praktičan jer je čišćenje veoma jednostavno i može se puniti po želji korisnika.
 • Ugrađeni filter Neki akvarijumi imaju u sebi već odvojen deo za filtraciju. Taj deo se najčešće sastoji od tri komore gde u prvu komoru ulazi voda i nečistoće, zatim se preliva u drugu koja se puni filtracionim materijalom i koja je na dnu povezana sa trećom u koju se stavlja pumpa koja vodu prečišćenu vodu vraća u akvarijum. ovaj sistem je vrlo sličan kanister filteru, samo što se nalazi u samom akvarijumu i samim tim je nezgodniji za čišćenje.

Sistem za aeraciju vode služi da se voda obogaćuje kiseonikom. Najčešće se koristi vazdušna pumpa koja stoji van akvarijuma i koja se crevom povezuje sa raspršivačem koji stoji u akvarijumu. Ovaj sistem obezbeđuje da mehurići vazduha koji struje kroz vodu razbijaju njenu površinu i talasanjem omogućuju vezivanje kiseonika u vodi.

Grejač u akvarijumu služi da se temperatura vode prilagodi temperaturi prirodnog staništa riba. Većina akvarijumskih ribica su tropske ribe koje su navikle na višu temperaturu od one koja se u kućnim uslovima dobija bez dodatnog zagrevanja. Za većinu tropskih ribica, idealna temperatura vode je 25-26 stepeni Celzijusa. Temperatura vode u akvarijumu se kontroliše termometrima za akvarijum.

Rasveta u akvarijumu bi trebala da odgovara kako životinjskom, tako i biljnom svetu u akvarijumu. Svetlo treba da simulira prirodne uslove i što se tiče jačine svetla i dužine trajanja. Postoje različite vrste svetla za akvarijum sa različitim bojama u zavisnosti koji efekat želimo da postignemo. Najčešće se za akvarijume koristi neonska, i u poslednje vreme LED rasveta.

Podloga u akvarijumu pored dekorativne ima i funkcionalnu ulogu. U zavisnosti od vrste riba koje se nalaze u akvarijumu bi trebalo izabrati i podlogu da što više podseća na prirodne uslove.

Dekoracija takođe pored estetike služi i da stidljivijim ribicama obezbedi prostor za sakrivanje. Dekoracija može biti različita u zavisnosti od ukusa vlasnika akvarijuma, od prirodnog drveta i kamena, preko keramičkih i plastičnih imitacija do stiropornih pozadina i sl.

U ovim redovima smo želeli da vam u osnovnim crtama približimo osnove akvaristike. Za sve početnike svakao preporučujemo da pre kupovine popričaju sa radnicima u pet shopu u kom planiraju da nabave akvarijum i ribice i da zajedno dođu do idealnog rešenja za njihove potrebe.